Nieuws Agenda Over Ons Bibliotheek Over Harderwijk Over Hierden Wereldoorlogen Links & Sponsoren
Home ContactARCHIEF 2019• TEST JE KENNIS

Herderewich organiseert samen met Veluvia weer een geschiedenisquiz.

- Wanneer kreeg Harderwijk Stadsrechten?

- Wie was het eerste vrouwelijke raadslid?

- Uit welke  panden is het oude stadhuis ontstaan?

Makkie toch?

Doe mee en meld je aan.

- Voor het Herderewich team: info@herderewich.nl.

Let op de datum: woensdag 16 oktober (0919).

• PLEKKEN VAN PLEZIER

Het thema dit jaar is: “Plekken van plezier”. Op 14 september wordt De Vischmarkt omgetoverd tot zo'n plek, mede dankzij Levende historie! Er is weer van alles mee te maken: muziek, een hapje en een drankje, spel, bij de Vischpoort ligt een botter. Maar ook op andere plekken in Harderwijk is plezier te beleven: Het Oude Raadhuis, de Linnaeustoren en ook in Hierden gaan de deuren van diverse boerderijen weer open. Komt dat zien! Klik hier voor het programma (0919)

• HET OUDE RAADHUIS

Op 18 september gaat Liek Mulder ons vertellen over de geschiedenis van het voormalige Stadhuis. De restauratiewerkzaamheden lopen opnieuw vertraging op, maar we kunnen wel in de Raadzaal terecht en zoals iets zien van en horen over het gerestaureerde gebouw. (0919)

• ACTIEVE LEDEN

Elk jaar zijn er veel leden actief in de vereniging. Denk aan de Vischpoortgidsen, aan de verspreiders van het Vittepraetje, maar ook aan de onderzoekers, vaak in werkgroepverband.


Eenmaal per jaar ontmoeten zij elkaar bij een hapje en een drankje.

Ook actief (worden)? Meld je aan! (0919)

• VIJFTIG JAAR ARCHIEF

De zoon van de vorig jaar overleden Fred Falch, de heer Niels Falch, overhandigde een deel van het archief van zijn vader aan het bestuur van Herderewich. Het betreft boeken, verslagen en documenten. Ook het Middeleeuws kostuum, dat hij droeg tijdens de festiviteiten van 750 jaar Harderwijk. Dat heeft Herderewich overgedragen aan de Levende Historie (0819)

• NOG EEN MOOIE SCHENKING

Dit voorjaar kreeg Herderewich uit handen van mevrouw Ity Biesheuvel een tekening uit 1919 van de plattegrond van het Belgisch Interneringskamp. Haar man had deze tekeningen al die tijd bewaard. “Ik kan ze weggooien, maar misschien hebben jullie er nog wat aan.” Een prachtig document, waar geïnteresseerden in het Belgenkamp super blij mee zijn. Herderewich zal deze overdragen aan het Streekarchivariaat NW – Veluwe (0819)

• KAMPER KOGGE IN HARDERWIJK

Op 27,28 en 29 juni lag de Kamper Kogge aan de havenkade in Harderwijk.
De kogge speelt een belangrijke rol in het Podiumspektakel “Het verraad van Herderewich”. Het verhaal speelt zich af in 1446, het jaar waarin in Harderwijk de vrede gesloten is tussen diverse Hanzesteden (0719)

• EXPOSITIE VOORMALIGE SYNAGOGE

Vanaf 1 juli t/m 15 september is de expositie over de Joodse samenleving van voor de Tweede Wereldoorlog te bezichtigen. Ton en Anton Pors hebben een animatiefilm gemaakt over de synagoge, zoals die er toen uitzag en gebruikt werd. Van dinsdag t/m zaterdag zijn er vrijwilligers aanwezig tussen 13.30 en 16.30 uur (0719)

• 18 JUNI, LEZING IN EN OVER DE CATHARINAKAPEL

Op 18 juni vertellen Martijn Pijnenburg en Herman van den Berg over de geschiedenis van dit prachtige, unieke gebouw.


Van oorsprong was het een kloosterkapel, later collegezaal en hij is zelfs bakkerij en voorraadschuur geweest. (0619)

• HET TWEEDE VITTEPRAETJE IS VERSCHENEN

Het is weer een boeiende aflevering, met veel historische verhalen.

Lees meer (0619)

• EEN DRUKKE ALV

De algemene ledenvergadering in de Vischafslag Harderwijk was druk bezocht. Er was een presentatie over het visserijverleden, Corien v.d. Meulen lichtte de plannen van het Stadsmuseum Harderwijk toe, de jaarstukken werden vastgesteld en het bestuur is twee nieuwe bestuursleden rijker: Jan Ruijne en Dennis Koning. (0419)


Verslaglegging ALV

• GROTE BELANGSTELLING VOOR DE SCHILDERINGEN
   IN DE GROTE KERK

Veel leden gaven gehoor aan de uitnodiging van Herderewich om de schilderingen van de Grote Kerk te bekijken. 25 april is volgeboekt. (0419)

• ARCHEOLOGISCHE VONDSTEN WATERFRONT

Tijdens de werkzaamheden aan het Waterfront hebben archeologen gespeurd naar resten uit lang vervlogen tijden.


In overleg met de regio archeoloog, Gemeente en bouwbedrijven konden de vrijwilligers van Herderewich er vele uren zoeken. John ten Pierick, archeoloog in hart en nieren, maar niet van beroep, is een van hen. En hij is de gelukkige vinder van hele bijzondere voorwerpen. Deze zijn vanaf 12 maart tot 19 april te bewonderen in de hal van het Stadhuis. (0319)

• EXPOSITIES IN STASDSMUSEUM: PRACHTDRACHT

In het museum zijn exposities te zien over klederdracht. O.a. Rein Lotterman exposeert Hierdense streekdracht. Je vindt er prachtige rokken en kostuums, baby- en kinderkleding.


Mutsen met typische verschillende details die vaak iets betekenen, mooie kleurrijke doeken. Het is op een prachtige manier geëxposeerd in combinatie met werk van 19e en 20e-eeuwse schilders die de kleurrijke dracht van de Veluwse bevolking schilderden. Daarnaast is er werk te bezichtigen van Rolina Nell onder de titel “Maandag Wasdag”.


Tot 17 maart bevindt zich op de begane grond de tentoonstelling “Jong gekleed, oud gedaan”, met beelden van klederdrachten uit diverse plaatsen rond de Zuiderzee. (0219)

• FUNDEMENTEN GEVONDEN

Tijdens werkzaamheden voor de ontwikkeling van de Crescentplas (tussen de A28 en de wijk Drielanden) zijn fundamenten ontdekt van een Duitse radartoren. Deze toren was onderdeel van het Duitse luchtverdedigingssysteem Stellung Hase.


De gemeente wil de fundamenten behouden en zo mogelijk zichtbaar laten blijven. (0219)

• HERBOUW LUTTEKEPOORT

Hans Drost heeft een maquette gemaakt voor de “herbouw” van de Luttekepoort.


Vrijdagavond 1 februari heeft hij dit met het bestuur van Herderewich en met de initiatiefnemers Laurens Sloot en Godelieve Vrijhof-Sloot gedeeld. Ook leerlingen van Landstede zijn druk met het uitwerken van mogelijkheden. (0219)

• 3D TOCHT DOOR DE VOORMALIGE JOODSE SYNAGOGE

Vijf maanden geleden is de stichting Joods Erfgoed Harderwijk opgericht. Vanaf dat moment hebben de bestuursleden alles in het werk gesteld om financiën te vinden voor het project “Joods Erfgoed in Beeld.


Inmiddels zijn er voldoende middelen om de Joodse synagoge in beeld te brengen en de apparatuur aan te schaffen om bezoekers een virtuele rondgang te kunnen laten maken. 20 februari is er het officiële startmoment. (0219)

• DE VISCHPOORT

Ook in 2019 is de Vischpoort te bezichtigen. Vanaf 1 mei t/m 15 september is de Vischpoort op woensdag en vrijdagmiddag geopend van 13.30 u tot 16.00 u. Iedereen kan er dan een kijkje nemen.


Wie de Vischpoort wil gebruiken voor een feestje of receptie kan contact opnemen met de huismeester. (0219)

• NIEUWE NAAM HERDEREWICH

Vanaf 1-1-2019 voert Herderewich haar nieuwe logo.

Ook de website zal vernieuwd worden.

Medio 2019 is de vernieuwde website online. (0219)